Door regelmatig de koffiemachine te ontkalken, zorg jij voor een verlenging van de levensduur van het apparaat. Daarnaast zul je merken dat de koffie ook beter smaakt. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar hoe ontkalk je een koffiemachine? Dat kan op meerdere manieren. Een van die manieren zijn ontkalkingstabletten. Deze tabletten zijn gemaakt om koffiemachines te ontkalken. Het onderhoud is met deze tabletten zeer makkelijk te doen. Koffiemachines hebben ongeveer elke maand een ontkalking nodig. Soms geven de apparaten het zelf aan. Doen ze dat niet? Gebruik dan elke maand één ontkalkingstablet. Het verwijdert kalkafzetting en doet dit op een veilige en betrouwbare manier.

 

Het gebruiken van snelontkalker

Een andere ontkalker koffiemachine is de snelontkalker. Dit is een geconcentreerde vloeistof. Het zorgt voor een optimale smaakbehoud, laat water snel opwarmen en verlengt de levensduur van een apparaat. Per ontkalkings beurt heb je maar 100 ml nodig en wordt water toegevoegd om de ontkalker te verdunnen. Instructies voor alle manieren van ontkalking zijn te vinden bij de aankoop van een product. Naast snelontkalker en ontkalkingstabletten zijn er ook onderhoudspakketten beschikbaar. Kortom er zijn meerdere manier om de koffiemachine goed te ontkalken en zo langer te gebruiken met een goede smaak. 

 

Waarom verlengt ontkalking de levensduur?

In Nederland is het water relatief hard. Dit betekent dat er meer magnesium en calcium, oftewel kalk, in het water zit dan gemiddeld. Dit hoger gemiddelde heeft zijn invloed op de smaak van de koffie en op de levensduur van het apparaat. Regelmatige ontkalking is daarom van groot belang. Je voorkomt daarbij dat er stukjes kalk in een kop koffie of thee komt. Een apparaat kan mogelijk zelfs verkalkt worden. Gelukkig wordt dit door ontkalking ook voorkomen. Wanneer er geen ontkalking plaatsvindt voor een koffieapparaat en ook een waterkoker, kan dit apparaat minder lang mee gaan dan gehoopt. Daarnaast zal er bij een espressomachine minder koffie in het kopje belanden. Er is een kans dat de garantie verloopt wanneer er niet op regelmatige basis ontkalkt wordt. De ontkalking vindt meestal plaats door het gebruik van citroenzuur of melkzuur. 

 

Wanneer moet ik gaan ontkalken?

Zoals eerder geschreven kan een apparaat het aangeven wanneer het tijd is voor ontkalking. Is dit niet zo? Ga dan van één keer per maand ontkalken uit. Wanneer er ontkalkt moet worden heeft te maken met de waterhardheid. Een hardheid van 4,0 dH (Duitse hardheid) zorgt voor zeer hinderlijke kalkafzetting. Is er sprake van een 5,5 dH? Dan kan kalkaanslag helaas onherstelbare schade aanrichten. In Nederland verschilt de hardheid per gemeente. Je kunt dit zelf checken voor je eigen gemeente. Alleen zit de hardheid altijd boven de 5,5 dH. Er maar één antwoord mogelijk op de vraag of je moet ontkalken als je een waterontharder gebruikt. Dat is namelijk ja! Het gebruik van een waterontharder laat bewust een klein beetje kalk en magnesium door. Ons lichaam heeft dit namelijk gewoon nodig. De kalk die wordt doorgelaten gaat zich wel hechten aan de machine. Ontkalking is dus nodig, alleen wat minder vaak. Er zijn dus meerdere zaken die van invloed zijn op wanneer je moet ontkalken. Let hier goed op en doe het minimaal één keer per maand. 

 

12 juli 2022

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *

 • Blog
 • Contact
 • home
 • Links
 • Digitaal
 • Eten & drinken
 • Interieur
 • Kamerplant
 • Kunst
 • Nieuws
 • Uncategorized
 • Verlichting
 • 2023
 • 2022
 • 2021
 • 2020
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014