Het is iets waar vaak niet al te lang over wordt nagedacht bij het inrichten van een ruimte: de verlichting. Zeker in grote ruimtes gaat de aandacht al snel uit naar de vloer, het meubilair en misschien een plantje hier of daar. Toch kan verlichting een belangrijke bijdrage leveren aan het uiterlijk van de ruimte. Van een metalen, industriële lamp tot een speelse lamp met veel laagjes: het moet bij de ruimte passen om mooi te zijn.

Industrieel hip – maar wel steeds minder

De industriële lamp – een vaak ronde en forse metalen lamp – is al enkele jaren mateloos populair, met name in ruimtes waar het plafond hoog is. Niet geheel verrassend, want hoewel industrieel, gaat er ook een hoop sfeer van uit. Toch gebeurt het maar al te vaak dat de lamp wordt opgehangen in een ruimte waar dit eigenlijk niet goed past. Industrieel wil vaak zeggen strak met metalen elementen. Een kamer waar de rest van de inrichting zachter en minder recht is, wordt waarschijnlijk niet mooier met een industriële lamp.

De industriële lamp met minder industriële elementen (het klinkt tegenstrijdig maar is het niet) wordt steeds populairder. Denk hierbij aan een klassieke, metalen kap met een houten basis. Ook afgeleiden van een industriële lamp zie je steeds vaker. De klassieke vorm is er nog, maar de kap is bijvoorbeeld opgebouwd uit verschillende lagen plastic, die voor een bijzondere lichtval zorg.

Wat voor lamp moet erin?

Nog zo’n ondergeschoven kindje is het type lamp dat gebruikt wordt. Wil je een sfeervolle ruimte creëren, dan kan je beter geen lamp kiezen met een enorm vermogen. Ook de kleur is iets om goed op te letten. Bij de meeste bouwmarkten en lampenwinkels kan dit vooraf getest worden. Neem hier altijd de tijd voor, want ook de kleur licht kan een ruimte maken of breken.

Heb je de keuze, kies dan het liefst voor een led-lamp. Deze zijn energiezuinig en bovendien dimbaar. Tegenwoordig zijn er voldoende led-lampen die een warme kleur hebben, dus het is niet nodig om bij de gloeilamp te blijven. Bovendien gaan led-lampen langer mee.

24 mei 2016

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *

 • Blog
 • Contact
 • home
 • Links
 • Digitaal
 • Eten & drinken
 • Interieur
 • Kamerplant
 • Kunst
 • Nieuws
 • Uncategorized
 • Verlichting
 • 2023
 • 2022
 • 2021
 • 2020
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014