Al honderden jaren houden mensen vissen als huisdier. Vaak zijn het goudvissen, maar ook tropische vissen zijn erg populair. Onder meer op televisie zijn wel eens beelden van prachtige grote woonkamers met enorme aquaria die de kamer een bijzondere uitstraling geven. Ook in de gemiddelde woonkamer past vaak wel een aquarium van een gemiddeld formaat. De vraag is alleen: moet je dit wel doen? Een aquarium kan de uitstraling van de woonkamer verbeteren, maar ook juist rommelig of zelfs vies maken.

Zorg van een aquarium in combinatie met de locatie

Een mooi aquarium zit vol planten met veel vis en is altijd ‘in bloei’. Zo’n aquarium heeft behoorlijk wat zorg nodig. Niet alleen moeten de planten over voldoende licht beschikken, ook moeten ze voldoende voedingsstoffen krijgen en moet het water regelmatig ververst worden. Hier gaat wekelijks tijd in zitten. Wordt deze tijd niet besteed, dan kan de staat van het aquarium achteruit gaan. Het duurt wel even voordat dit een gevaar voor de vissen en planten is, maar het aquarium kan ondertussen wel al minder aantrekkelijk zijn.

Dit is een factor waar altijd rekening mee gehouden moet worden. Een aquarium in de woonkamer is prominent en altijd zichtbaar. Daarom mag het aquarium eigenlijk ook nooit verslonst worden. Waar je bij een andere locatie wel eens één of enkele weken kan overslaan zonder dat het direct zichtbaar is voor anderen, is dat niet zo bij de woonkamer.

Weet waar je aan begint

Het devies is dan ook: weet waar je aan begint. Een mooi onderhouden aquarium is een echte eye-catcher in mening interieur. Zo kun je ook de inhoud van het aquarium afstemmen op de sfeer van de gehele woonkamer. Heb je echter de tijd (en zin) niet om het aquarium vrij intensief te onderhouden, dan kan het doorn in het oog worden: een aquarium met alg, planten die niet goed groeien en water dat niet zo helder is als je zou willen. Bedenk daarom goed van ten voren hoe groot de kans is dat je ook na een half jaar nog de moeite kan opbrengen om het aquarium bij te houden.

5 juli 2016

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *

 • Blog
 • Contact
 • home
 • Links
 • Digitaal
 • Eten & drinken
 • Interieur
 • Kamerplant
 • Kunst
 • Nieuws
 • Uncategorized
 • Verlichting
 • 2023
 • 2022
 • 2021
 • 2020
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014