Niet iedere woning is even groot. Het ene huis is compact, het andere langwerpig en soms moet je het bovendien doen met een ongelijk verdeelde ruimte tussen de kamers. Een kleine woonkamer kan verschillende gevoelens opwekken. De één vindt het knus, de ander vind het benauwend en onprettig. Wil je de woonkamer groter laten lijken, dan zijn daar gelukkig een aantal manieren voor. Je speelt hierbij altijd met optische factoren die invloed hebben op de manier waarop je hersenen de kamer verwerken.

1. Gebruik grote spiegels

Grote spiegels kunnen een enorm effect hebben op de optische ruimte van de woonkamer. Maak bijvoorbeeld een spiegel voor een deel van de wand. Hoe groter de spiegel, hoe groter de kamer oogt. Let er wel op dat spiegels die te groot zijn afdoen aan de algehele sfeer van de ruimte. Spiegels die van de grond tot het plafond lopen werken het beste bij het optisch vergroten van de kamer.

2. Lichte kleuren

Lichte kleuren laten ruimtes meer open lijken. Donkere kleuren zijn doorgaans wat sfeervoller, maar maken ruimtes ook juist kleiner. Wil je toch graag donkere, warme kleuren gebruiken, maak dan wel bijvoorbeeld het plafond wit. Een donker plafond laat de ruimte lager lijken dan hij is, terwijl een wit plafond juist het tegenovergestelde doet.

3. Werk met lijnen

Breng lijnen aan die de hoogte of lengte van de woonkamer accentueren, afhankelijk van het type woonkamer. Lijnen kunnen aangebracht worden met hoge lampen of lange planken langs de muur. Ook in het meubilair zelf kan gekozen worden voor strakke lijnen. Rondere vormen geven de woonkamer vaak een wat kleiner beeld.

4. Kies de juiste verlichting

Verlichting kan invloed hebben op de manier waarop een woonkamer oogt. De kamer kan hoger ‘gemaakt’ worden door lampen langs de muur omhoog te laten schijnen. Ook kunnen kamerlampen die van zichzelf hoog zijn dit effect bewerkstelligen. In tegenstelling tot de kleur verf of behang, heeft de warmte van het licht zelf niet of of nauwelijks invloed op de optische grootte van de kamer. Je kunt ook een houtkachel kopen voor sfeervolle verlichting en een bijzonder stijlvolle look.

25 juli 2016

Geef een reactie

Anti-spam verificatie *

 • Blog
 • Contact
 • home
 • Links
 • Digitaal
 • Eten & drinken
 • Interieur
 • Kamerplant
 • Kunst
 • Nieuws
 • Uncategorized
 • Verlichting
 • 2023
 • 2022
 • 2021
 • 2020
 • 2019
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014